POC

Proof Of Concept, eller försöksperiod för att kontrollera att det fungerar (egen översättning).
Avstånd fågelvägen till polcirkeln drygt 14mil 
Bakgrund
Om du läst bloggen från början så vet du att vi haft lite betänkligheter runt att montera solcellerna. Vi beslutade i vilket fall, efter många och långa funderingar på att göra ett försök, en POC.
Det i sin tur gav en hel del huvudbry, hur ska vi gå till väga? Hur många paneler ska vi ha? Vilken växelriktare och vilken storlek? Frågorna var många och svaren få. Hittade http://www.solcellforum.se/ och frågade efter ideer där. Min projekttråd på forumet ligger här: Planering projekt till våren -16. Vill du läsa mer om hur vi funderade så läs gärna där, tråden blev tillslut väldigt lång :-) Vi landade till slut med.
1 Fronius 5kW växelriktare.
8st JA-Solar 290Wp (totalt 2,32kWp)
Montagesystem från Renusol Metasol.
Dessutom köpte vi till en Smart Meter från Fronius.
Det här är långt i från den billigaste konfigurationen, totalt betalade vi 20.258kr/kWp, en vanligare prissättning just nu är cirka hälften av det.
Att det blev en 5kW växelriktare beror på att vi får plats med ca 12kWp solceller på taket, med fullt utbyggt så passar det bra med 10kW växelriktare. Om vi vill bygga fullt, så kan vi alltså köpa en till 5kW växelriktare och låta dom jobba tillsammans.

Drift
Anläggningen startades officiellt upp den 9/5-16. Men inofficiellt så startade vi den 5/5-16, då den fick gå över helgen. Sen stängde jag av på söndag kväll (eller var det måndag morgon?) för Vattenfall skulle komma och byta elmätaren på måndag morgon. Dom kom kl 08:00 och vi startade upp kl 08:40, sedan dess har vi kört utan avbrott.
Vi har två olika produktionsplaner att jämföra oss med, den ena är den jag själv gjorde, den andra är den som vi fått via div olika offerter. Den i offerterna var högre, så jag förhåller mig till den. Vi ska enligt den producera 868kWh/kWp vilket då ger 868kWh*2,32kWp = 2.014kWh / år. Vi fick faktiskt ut lite mer, 2.092kWh första 12 månaderna, vilket ger 902kWh/kWp. Det ska sägas att i Skåne får dom normalt ut ca 1.000kWh/kWp, så vi är inte så långt efter ändå.
Driften är med andra ord lite över förväntan.

Ekonomi.
En investering i energi måste tydligen ha en bra återbetalningstid, jag tycker iofs att det blir lite "hobby" också iom att jag tycker att det är roligt. Kanske därför jag inte sparkade bakut när jag såg pris per kWp från början. Sen kan du alltid fundera på varför just en energi investering ska betala sig snabbt, när du inte ens blinkar när det kommer till renovering av kök och badrum som aldrig någonsin betalar sig (annat än att det höjer värdet på huset). Nu har solceller alltid en återbetalningstid, frågan är bara hur lång den är.
Det ska också sägas att detta bör beräknas efter 5 års drift, men så långt har vi inte kommit än. Jag kommer beräkna detta på driften under 2018, vi har då kört ett kalender år med fullt utbyggd anläggning (6kWp).

Vi har producerat 4975kWh av det har vi sålt 3229kWh (65%). Vi har sparat 7284kr i minskad avgift till Vattenfall och inkomst av försäljning och skattelättnad för försäljningen. Jag räknar inte in elcertifikat och ursprungsgarantier, helt enkelt för att jag inte lyckas sälja dom än. Dom har såklart ett värde, men jag har ingen koll på när jag kan ta del av värdet.
I vilket fall: 7284kr i besparing.
Vi har betalt 67.083kr för anläggningen efter vårt solcellsstöd på 20%
67083kr/7284kr per år=9,2år
Avkastning: 7284kr/67083kr=0,109 = 10,9%
Pay-off tiden är alltså lite drygt 9år
Vi har producerat 829kWh per installerad kWp, vilket är lägre än det som offererades och det jag själv beräknade. En bidragande orsak till det är förmodligen att vår 5kW växelriktaren slår i taket under ganska långa stunder under våren, när solen ligger på och det är relativt kallt.


Gammalt:
Den anläggning som är på taket nu, är som sagt på 2,32kWp, i år uppdateras den till 6,0kWp. Om jag förutsätter att även 6,0kWp anläggningen kommer producera 902kWh/kWp så blir det enkelt att räkna upp produktionssiffrorna, men dom kommer inte bli exakta, så ha det i beaktande. Faktiska siffror kommer när 6,0kWp gått 1 år (det blir i slutet av 2018 för att få ett helt kalender år).
Det som skiljer är.
  1. Anläggningen kommer behöva mindre sol för att gå, så den kommer starta tidigare och stanna senare (både per dygn och vår / höst).
  2. Morgon skuggan från vår skorsten kommer inte påverka de nya paneler, vilket borde öka utbytet lite på morgon. Men å andra sidan så kommer vi sätta två paneler som påverkas av skuggan på kvällen.
  3. Vi kommer att maxa växelriktaren när produktionen går som bäst, så vi kommer inte få ut max av solpanelerna. Med 2,32 så är det fri fart.
  4. Vi kommer förmodligen att sälja i princip allt som de nya panelerna ger, sålt ger mer betalt än egen förbrukning - men det är hopplöst att räkna på hur mycket mer det blir.
  5. Alldeles säkert något som jag inte tänkt på än.
Det blir alltså både lite plus och lite minus, jag är inte mattematisk nog att räkna på om om totalen blir plus eller minus.
Med detta i minnet så räknar jag på att dessa punkter INTE påverkar, eller att dom tar ut varandra.
En 6,0kWp anläggning är 2,6ggr större än den 2,32kWp som vi har idag.
På 12 månader har vi sparat 2.400kr, det ger 2,6*2.400kr = 6.240kr för 6,0kWp
Vår kostnad för 6,0kWp ligger på 86.000kr = 14.333kr/kWp, betydligt lägre än för 2,32kWp. Det beror på att vi bara uppgraderar mängden paneler. Jag räknar kallt med att vi kommer få solcellsstödet på 20%, så totalkostnaden kommer sjunka till 68.800kr vilket ger 11.466kr/kWp.
Återbetalningstid: 68.800/6.240=11år.
<edit 2018-01-09>
2018 höjdes solcellsbidraget till 30%, det hade för mig gjort att jag fått en återbetalningstid på 9,6år (86.000kr*0,7=60.200kr/6.240kr/år=9,64år). Nu fick jag "bara" 20% för mitt beslut kom under 2017 - surt sa räven.
</edit>
Slut gammalt:

Slutsats:
Fungerar solceller i Kiruna?
Jag skulle vilja svara ja på den frågan. Med en återbetalningstid på 9år, så är den inte mycket längre än för vår bergvärmepump som har 8år.
Vill du ha kortare återbetalningstid, så är det fullt möjligt. Våra paneler kostar i snitt nästan 2400kr, det är lätt att hitta paneler som är billigare än så, speciellt som priserna ser ut att fortsätta gå ner.
Smart Metern var en ganska dyr och onödig kostnad (om du inte är loggnörd som jag, då är den oumbärlig)
Pågrund av vår POC så åker vi på att betala dubbelt för frakt och för hyran av skylift (kanske behöver du ingen skylift?).
Om du bygger en anläggning som är minst 50% av din årsförbrukning med paneler som är normalt prissatta, så är jag säker på att du kommer en bit under 10år i återbetalningstid.

Brasklapp och varför jag inte utan förbehåll kan säga "köp":
Hela den  här analysen hänger på den nuvarande prissättningen för köp och sälj el. Tyvärr känns den väldigt instabil fortfarande.
Just nu har jag ca 1 krona extra i betalt för det vi säljer, jag får spotpris + 40öre av Vattenfall och jag får 60öre av staten i skattereduktion. Vem vet när/om detta ändras? kommer det stå sig i 10år?
Solcellsproduktionen som säljs ges betalt mot spotpris, spotprisets rörelse påverkar då såklart återbetalningstiden en hel del.

Om jag ska rekommendera enligt vad jag själv skulle gjort, så säger jag köp. Det är just nu en bra investering, det känns riktigt skönt att göra sin egen el, det känns än trevligare när vi producerar så att det räcker till grannarna också. Sen om återbetalningstiden är 8 eller 15år är inte så noga för mig. Den sista punkten för mig är att jag faktiskt betalar en del av elkostnaden till huset istället för till Vattenfall. Att investera i huset känns nästan alltid rätt.